fbpx
И аз съм човек

Златни правила за гостуване в дом с новородено

19 октомври 2017

Всички обичаме повече или по-малко гостите и се радваме на вниманието, което близките ни показват към новородено бебе.

У нас е прието за обичайно родилката да се изписва с тумба роднини, около бебето да се разменят букети с размера на кафява мечка, духов оркестър да думка с тъпан на стълбите на болницата. И всичко това да се запечатва с поне 4 камери - всички със светкавици, разбира се.

Сигурно тези традиции радват не една и две майки и изпъчили горди гърди татковци. Обаче от опит знаем, че има и жени, които предпочитат да се приберат у дома в кротка и спокойна среда, без думкане, без шумотевици, без да им се налага да се сресват (за да не се извиняват за снимките след време) и без да се налага да притискат бебето до гърдите си, за да е по-далеч от всички муцуни, които искат да се заврат в нослето му и да го щипнат по бузките и да заключат на кого прилича.

Независимо с колко шум и роднини сте се прибрали у дома, все в някакъв момент роднини, съседи и приятели искат да дойдат да нагушкат малкото човече, да ви питат „болеше ли“ и да ви донесат шоколад и къпкейкове, ако ви обичат.

Този текст е за всички нетърпеливи гости

Преди да хукнете към дома на наскоро родилата мйка и новороденото, проверете дали не сте изпуснали някоя важна подробност, като:

Ако не се чувствате добре, ОТЛОЖЕТЕ гостуването

Това, което за вас може да е просто лека настинка или „малко не е свил коремът“, за едно бебе и кърмеща майка може да се превърне в здравословен кошмар. Това важи не само за вас, но и за вашето собствено семейство. Ако някой в дома ви боледува, отложете гостуването и не рискувайте здравето на бебето.

Обадете се предварително

И най-добре е преди да звъннете, да пишете смс или съобщение във Viber.

Оставете у дома домашните си животни и собствените си деца

Второто е по-сложно, ако сте самотна майка и няма на кого да ги оставите. В този случай ги оставете в друго помещение, не директно в стаята на бебето. За една родила жена може да е адски стресиращо, ако в дома ѝ се разтичат като бесни хипопотами чужди деца, започнат да крещят или да ровят в шкафа в търсене на играчки.

Това гостуване ще се превърне в кошмар и за вас, защото ще се чудите на майката и бебето ли да обърнете внимание или да озаптявате собствените си деца. Родилката пък ще се разкъсва между това да опази бебето си, но и да е гостоприемна и уважителна към вас и децата ви.

А да не споменаваме, че децата носят със себе си бактерии и микроби. Това е нормално за всяко подрастващо дете, което се влачи по пода, пипа абсолютно всичко по пътя си и още няма усещане за лично пространство.

Носете храна или кафе

Да знаете, че новородените ядат през около два часа. Това значи, че майката невинаги има време да си приготви храна или пък да я изяде. Най-добре занесете нещо, което не изисква готвене, а само притопляне или може да се яде директно. Не носете джънк и боклуци, особено ако майката кърми. Повечето кърмещи майки не се отказват от кафето, просто го пият веднага след кърмене, за да не поеме и детето кофеин. При всяко положението, мама ще ви е благодарна, ако ѝ занесете да хапне и пийне нещо вкусно.

Задължително си измийте ръцете и си събуйте обувките

Да, знаем колко е модерно да не се събуват обувките, защото се разваля видът на тоалета и в цивилизования свят никой не щъка по чорапи... бла бла бла. Отивате на гости на жена, която наскоро е била в почти стерилна болнична среда и едно малко същество, което тепърва се учи да понася околния свят, микробите и бактериите в него. За Бога, събуйте модния аксесоар за малко! И си измийте ръцете, с които допреди малко сте пипали дръжките в тролея!

Ако сте близки с майката и семейството, помогнете с нещо

Вероятно, ако я попитате дали можете да помогнете с нещо, тя ще ви каже, че няма нужда, че се справя чудесно. Но наистина нищо не ви пречи да изхвърлите боклука на излизане или да измиете мръсната чаша в мивката. Може да ви се струва като нелеп битовизъм, но това винаги е от помощ за една майка. Използваме случая да ви напомним, че самотните майки обикновено трябва да правят всичко в компанията на детето или децата си. Това превръща едно обикновено изхвърляне на боклука в контейнера пред блока в семейно пътешествие с бебе на ръце (и свързаното с това адово обличане преди и събличане след това).

Поинтересувайте се как е тя

Не как е бебето, как беше раждането, ака ли и дали суче. Това ще разберете така или иначе. Но ако обичате приятелката си или роднината си, поинтересувайте се ТЯ как е. Как се чувства, за какво мисли, притеснява ли се от нещо. Не я съдете, просто поговорете с нея. Ако повече майки можеха да говорят за СЕБЕ СИ след раждането, следродилната депресия нямаше да се превръща в толкова сериозен проблем и нямаше след месеци да установите, че нещо май се случва с майката.

Говорете с нея за нещо различно от бебето

В следващите месеци нейният живот ще се върти около сменяне на памперси, кърмене или хранене с адаптирано мляко, изваряване на шишета и биберони, гладене на миниатюрни чорапчета, къпане и спорадичен сън. Да, основно това. Скучно звучи, нали? Затова всеки разговор с възрастен човек за неща извън изброените по-горе ще я държат свързани с реалния, активния ѝ живот на възрастен човек. Все пак се предполага, че тя го е оставила само за малко на заден план.

Уважавайте графика ѝ

Може да сте пътували близо час с два автобуса, за да дойдете да ги видите с бебето. Но това не значи, че е добра идея да останете на гости няколко часа, понеже не ви се тръгва. От опит знаем в колко деликатна ситуация може да изпадне една майка, чиято роднина не се сеща да си тръгне, а на майката ѝ е неудобно да продължи с дневната си програма (кърмене, цедене с помпа, приспиване на бебето и т.н.), защото гостът, иначе мил и драг, просто продължава да седи и да надига чашата с кафе. Без никакви признаци да си тръгва.

Бъдете малко по-чувствителни и уловете намека, че е време да оставите мама и бебе сами. Така няма да се налага да ви гонят с откровени думи и покана. Ако сте достатъчно близки с майката, и вие, и тя няма да се притесните, ако ви помоли сега да си тръгнете, но да дойдете отново съвсем скоро. Когато влязат в ритъм и усвоят всекидневия график с бебето, на повечето майки им става самотно и скучно да седят по цял ден сами с бебето. Тогава те наистина оценяват компанията на близки и приятели.

Не забравяйте, че вашата приятелка или роднина е родила, а не е болна. Тя е същият човек и съвсем скоро ще иска да съчетае новата си роля с досегашния си живот, от който и вие сте част. Не я оставяйте сега, защото именно сега всяка майка има нужда от близките си!

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross