fbpx
Първи триместър

Трета бременност. 13-а седмица. Как преодолях гаденето

26 февруари 2019

Въпреки че познава ужаса „сутрешно гадене“ от предишните си две бременности, Мел Ритерман винаги е искала да има още едно дете. И не се страхува да мине през гаденето отново.

В 13-ата седмица на третата си бременност тя споделя пред Mamamia.com.au как оцелява по време на пристъпите, отглеждайки 3-годишната си дъщеря и 2-годишния си син.


Разбрах, че съм бременна в четвъртата седмица. А в шестата започна да ми се повръща буквално от всичко: от пастата за зъби, от дезодоранта ми, от душ гела на мъжа ми, от храната на кучето, от ставането от леглото, от смяната на бельото на децата, от които на всичкото отгоре се опитвам да скрия, че ми е зле…

Да, казвайки всичко това, знам, че болката напълно си заслужава. Благословена съм с трета бременност и просто трябва да премина през следващите няколко седмици. При мен гаденето трае обикновено до 18-ата.

За щастие, намерих няколко начина, които ми помагат да оцелея, И искам да ги споделя с всички, които водят същата битка:

1. Слушайте музика, за да промените нагласата си

Първите няколко седмици бяха наистина ужасни. Имах чувството, че потъвам и се опитвам да се издърпам нагоре, за да не се удавя. Така че, да, част от проблема е в главата. За да не бъде погълнат умът ми от мисълта колко страшно е всичко, започнах да слушам забавна музика навсякъде – вкъщи, в колата, карам и децата да пеем заедно. Помогна ми да забравя колко болна се чувствам и да се забавлявам.

2. Освободете апетита си

Започнете деня с лека закуска, а след това хапвайте малки здравословни порции през целия ден. Ако се оставите гладни, гаденето става още по-лошо! Повечето сутрини мъжът ми ми носи нещо в леглото, преди да стана. Дори да е само чаша сок от круша (който помага и при ужасния запек) или банан - просто се нуждая от нещо, преди да се изправя и да се изкъпя.

Казах здравословни порции по-горе, но не се страхувайте, ако това е невъзможно. Често консумирам много бели въглехидрати, защото в някои дни това е всичко, което мога да понеса. Боря се обаче с дехидратацията - през първите няколко седмици пия фреш от портокал и ягоди, разреден с вода и лед. Намерете какво работи за вас и просто се заредете с него до леглото, в чантата си, навсякъде!

3. Не се свенете да искате помощ

Ако наистина се борите с гаденето, напомнете на партньора си, майка си, приятелите си, че това е етап и ще мине, но в момента имате нужда от тях. Да споделя с близките си ада, през който минавам, беше най-доброто нещо, което направих. Да ми донесат плодов фреш в средата на деня, когато не мога да мръдна, или просто да знам, че ще го направят – помощта и подкрепата, която получавам от тях, са невероятни.

4. Говорете с вашия лекар какво може да ви помогне

Не съм човек, който насърчава вземането на лекарства по време на бременност и се опитвам да ги избегна на всяка цена. Сега обаче ми се наложи, след като една сутрин гаденето беше толкова силно, че легнах на пода до кучето, преструвайки се, че си играя с него, за да не тревожа децата си. Така че приемам лекарство, предписано от лекаря ми.

5. Спете възможно най-много

Не си падам по спането през деня. Но през първите няколко седмици изтощението така ме удари, че когато децата спяха, спях и аз. Помага. Както и възможно най-ранното лягане вечер. Когато сте преуморена, чувството за гадене се усилва. За да помогнете на съня си, вземете умерено топъл душ с био душгел от лайка – много е отпускащо и подготвя тялото за сън (ние вярваме, че душовете са полезни и за други неща, както пишем тук).

6. Излизайте на чист въздух

Въпреки че съм се заредила с пъзели, лего и всякакви игри по изкуства и занаяти, които да задържат вниманието на децата ми, докато минавам през някоя криза, разходките сред природата са изключително важни.

Тъй като имаме куче, ние сме принудени да излизаме всеки ден. И колкото и да се страхувам от този момент, защото по-скоро мечтая да съм по-близо до леглото си, винаги се чувствам по-добре след това!


За да се почувствате още по-добре, не забравяйте и компанията на новото приложение Майко Мила! Бременна съм!, чиято мисия е да ви преведе щастливо и безпрепятствено през бременността.

Повече за апликацията ще разберете, когато я свалите на своя iPhone или Android от съответния Store на телефона ви.


Още по темата:

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross