fbpx
И аз съм човек

Най-добрият подарък за току-що родилата жена

4 септември 2019

Ако в приятелския ви кръг зачестяват двойките с бебета, или пък някоя ваша близка отскоро е майка, или дори ако съвършено случайно се окажете поканени на гости на жена, която наскоро е родила, то сигурно в главата ви кънти въпросът

КАКВО ДА ПОДАРЯ?

Да, какво, по дяволите, да подарите на една жена, която не знаете как се чувства и от какво има нужда, особено ако вие самите нямате опит с тази житейска ситуация? Бутилка вино? Билети за концерт? Нови бански?

Шегуваме се, разбира се, изброените неща са чудесни подаръци, но между тях не е най-добрият. Не са и баш най-подходящите за току-що родила жена, освен ако билетите не са за концерт след 6 години.

Ако наистина не знаете нищо за бебетата и току-що родилите жени, е редно първо да се информирате, че когато се появи малкото същество, вече всичко е различно – и обстоятелствата, и хората - донякъде.

По-крива версия на себе си

Жената, която наскоро е станала майка, е по-сънена, по-уморена и, вероятно - по-крива на моменти версия на себе си. От друга страна, това, че е родила, няма да промени мнението, навиците и интересите ѝ (или поне не отведнъж). Няма от днес за утре да стане веган или да престане да харесва „Приятели“.

По характер, да се надяваме, тя си остава същият човек - просто в живота ѝ се е появил един нов, адски шумен и сладък, изключително важен и доста скъпо струващ човек.

И понеже всички ние сме възпитани и мили приятели, всички искаме да зарадваме младата майка с подарък. И то без значение дали ни е привикала да се оплаче от това, че коремът ѝ не се е събрал с раждането, както е очаквала, или за да ни запознае с малкото човече. Все по някакъв повод тя ще ни покани.

А ние обичаме тази жена – тя ни е приятелка, роднина или близка, а може и да е непозната, която ни е ужасно симпатична. И искаме да я зарадваме с някакъв подарък (най-добрият подарък, ако може).

И ето, виждате ли – дойдохме до въпроса КАКВО ДА ПОДАРЯ НА МЛАДАТА (или не чак толкова) МАЙКА?

Няма да ви мъчим повече - това, според нашия опит, е най-добрият вариант за подарък.

Спасение от хаоса

Колкото повече деца, толкова по-голям хаос. Особено ако жената вече има едно дете, вземете ѝ една от онези кутии или кошове, в които да захвърли всички миниатюрни играчки и части, които неминуемо ще покрият пода ѝ и ще се забият в стъпалата ѝ.

Дори и да няма друго дете, този кош така или иначе ще ѝ влезе в употреба съвсем скоро. Няма да минат и няколко месеца, и къщата ѝ ще е обсипана с играчки, в които всички ще се спъват!

Понеже от всяка майка СЕ ОЧАКВА да спи, когато бебето спи, но никой не се съобразява дали Е ДЕН ИЛИ НОЩ, за Бога, а майките не са РОБОТИ С КОПЧЕ ЗА ЗАСПИВАНЕ, подарете ѝ... маска за сън. Иначе става като в тази покъртителна история.

Ако като повечето майки, и тя ще ползва дълъг отпуск по майчинство, значи ще прекарва ужасно много време в пижамата си. Или някаква алтернатива на пижама (тук разбирайте нещо развлачено, широко и меко, което не „обличаш“, а „те прегръща“).

Търсете нещо с по-тъмен цвят (може би не черно, но определено не чисто бяло) или с шарки (т.е., да не е едноцветно). Тази комбинация е рецептата срещу милионите предстоящи петна от какво ли не! Не случайно седалките в общестния транспорт са в подобни десени. Това е най-добрият вариант да не си личи какво им се случва.

Нищо не улеснява всекидневието на една нова майка така, както я улеснява храната, която може да се яде с една ръка!

Помислете за всякаква форма на закуски, снаксове, сладки и соленки, които са хранителни, питателни и полезни (не просто някакъв джънк) и могат да се ядат с една ръка. Защо с една ли? Защото винаги, по всяко време една от ръцете на майката е заета! Ако откриете такива, купете ѝ два-три тона! (добре де, няколко кутии)

Спа-ден!

Когато си станала майка наскоро, повечето части от тялото болят. Къде от стрес, къде от секцио, къде от зарастващи шевове или нещо друго, а най-вероятно – от комбинация от тези и много други фактори.

Така че, въобще няма да сбъркате, ако подарите на майката малко релакс. Масаж, терапия за лице или целодневно обгрижване в някой спа център. А ако намерите начин да се погрижите и за бебето/бебетата, докато тя е на спа, ето това ще е най-добрият подарък на света.

Красива широка туника или топ

Да си намери дрехи, които хем щадят следродилното ѝ тяло, хем да глезят суетата ѝ е достатъчно трудно. Но още по-трудно е да се опитва да го направи, докато влачи новороденото си бебе под мишница в някой мол. Спестете ѝ това мъчение, като ѝ подарите красив широк топ или туника, подходяща за комбинация с клин например - за излизане вечер (да, майките също излизат вечер), но достатъчно удобна, за да може да накърми бебето си на спокойствие и същевременно стои добре на все още големия ѝ следродилен корем.

Почистване на дома

Да чистиш след раждане е най-ужасното нещо на света. Дори в първите седмици, преди бебето да стане достатъчно активно, за да причинява самичко допълнително замърсяване на дома, пак ще има нужда от чистене. Дайте на майката почивка и намерете някой друг да свърши тази работа.

Можете да ѝ подарите ваучер за почистване на дома – потърсете из сайтовете за оферти. В идеалния вариант можете да се комбинирате с други близки и да подарите на семейството професионално почистване на дома.

Козметичен комплект с пилинг и почистваща маска

Кожата след раждане не е като обичайната, с която майката е свикнала отпреди раждането си. А и в повечето случаи заради чисто физиологични трудности (примерно огромен бременен корем) майката не е могла да се грижи за цялото си тяло, както преди да забременее. Подарете ѝ душ-гел за тяло с почистващи частици или анти-целулитен масажен лосион за бедрата, или масажна маска за тяло. (А да, и осигурете кой да се грижи за бебето или бебетата през това време, за да може майката наистина да се изкъпе като хората! Така ще влезе в графата "най-добрият подарък".)

Удобен, мек и хубав суитшърт или пуловер

Суитшъртът и пуловерът винаги има с какво да се комбинират. Кеф ти с дънкова пола, широки панталони, права дълга пола, къса рокля и какво ли още не. Най-хубавото е, че и двете са дрехи, които може да носим вкъщи или навън, ако ни стане студено. Подарете ѝ едно от двете или пък и двете, зависи от бюджета ви.

Малка чантичка-портмоне

Майчинството си върви ръка за ръка с влачене на чанти напред-назад. В момента, в който една жена роди, иска - не иска, минава от красиви и елегантни чанти на огромна раница. А най-често – и на комбинация от раница и голяма чанта за бебето.

И в тези чанти винаги има какво да се носи, да се прибира, влачи и подрежда. В целия този хаос, когато майката излезе навън с бебето и целия самар, понякога се оказва трудно да стигне лесно до портмонето и личните си документи например. Затова - подарете ѝ малка удобна чантичка или голямо портмоне. Така тя ще знае къде носи пари, банкови карти и лични документи.

Така на едно място ще има подредени всички нейни принадлежности. И те ще са на една ръка разстояние, и ще може дори да ги премести в голямата чанта на бебето. И няма да ѝ се налага да рови в памперсите за банкнота или да си търси личната карта в мокрите кърпички.

Продукти за коса

Ако майката има дълга коса или дължина, която позволява хващане с ластик или шнола – подарете ѝ нещо такова. Първият урок на майчинството е, че никой няма време за нищо. Затова майките обикновено измиват набързо косата си, сресват я надве-натри с много скубане и я връзват с ластик или шнола, за да не им пречи.

Подарете ѝ практичен подарък – маска за коса, за да не се изтощава в седмиците/месеците, когато тя няма време да ѝ обърне внимание, балсам или някакъв лосион. И всякакви шноли, ластици и диадеми.

Сухият шампоан също е чудесен вариант – понякога наскоро родилите жени наистина нямат време да стигнат до банята за миене на косата... с дни! Това, че е родила, не означава, че се харесва със сплъстена и мръсна коса, така че един сух шампоан може да ѝ върне настроението тогава, когато топлата вода и нормалният шампоан не могат.

Още идеи за най-добрият подарък

Това, разбира се, далеч не са всички възможни идеи за подарък за една наскоро родила жена. Ако се сещате нещо друго или имате личен опит с темата – моля, споделете. Така ще имаме едни по-щастливи и обгрижени майки наоколо!

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross