fbpx
И аз съм човек

Какво се опитва да ви каже цикълът?

20 февруари 2018

Теглото ви, кръвното налягане и сърдечният ритъм са стандартни мерки, които докторите използват, за да преценят здравословното ви състояние.

Има обаче още една телесна функция, която можете и трябва да следите, когато се опитвате да разберете какво се случва в и с тялото ви: вашият мензис или както сме свикнали да му викаме - менструален цикъл.

Като се замисли човек, има смисъл в това да следите и този показател, нали? Внезапни промени в количеството кръв, колко силни болки имате, зацапване между два цикъла и други необичайни промени са сигнали, които менструацията ви изпраща, за да ви обърне внимание, че нещо не е наред.

Може да е нещо незначително, обаче може и да е SOS сигнал за нещо сериозно, което не трябва да пренебрегвате.

За да ви помогнем да разкодирате какво ви казва менструалният ви цикъл, споделяме мнението на авторката на книгата „She-Ology: The Definitive Guide to Women’s Intimate Health“ д-р Шери А. Рос, която накратко обяснява какво може да се крие зад тези симптоми.

Наскоро публикувахме текст по въпроса с болезнения цикъл - Ужасът “Първи ден ми е!”, под който имаше доста мнения и съвети от жени със същия проблем - болезнен цикъл. И все пак, нашият сериозен съвет е да не разчитате на форуми и случайни съвети, ако изпитвате голяма болка или имате други подозрителни и тревожни симптоми по време на месечния ви цикъл, а вместо това да се обърнете към гинеколога си.

Големи, желеподобни съсиреци

Не са красива гледка, но кървавите съсиреци по тампона или в тоалетната са напълно нормални по време на менструален цикъл. Те се появяват, когато цикълът ви е много обилен и антикоагулантите, които иначе разбиват съсиреците, напускащи тялото ви, просто не могат да смогнат да се справят с обема на изтичащата кръв от разкъсаната маточна лигавица.

Ако съсирекът е с голям размер, значително по-голям от стафида или малка монета, това може да е симптом на нещо тревожно - например хормонален дисбаланс, който е довел до изключително обилно кървене, а големите съсиреци може да са признак на инфекция или спонтанен аборт.

Ако имате големи съсиреци по време на няколко поредни менструални цикъла, уведомете гинеколога си.

Ако цикълът ви изведнъж стане много обилен или много продължителен

При някои жени цикълът продължава едва три дни, при други е около 6-7 дни. Обаче менорагията - медицинският термин за продължителна и обилна менструация, която надвишава седмица - е притеснителна. Хиперактивна или неактивна щитовидна жлеза, както и синдром на поликистозните яйчници са чести хормонални проблеми, които водят до продължителен и обилен цикъл. Често за това са виновни медикаменти, които влияят на хормоните, като стероидите и антипсихотичните лекарства.

Възрастта също е фактор. Жените в края на 30-те си години или началото на 40-те са пременупаузни – т.е., няколко годнии преди менопауза – и хормоналните промени може да направят цикъла им по-къс или по-дълъг. Радикалната или бързата загуба на тегло също може да промени обема на кръвотечение, тъй като повечето килограми увеличават и нивото на естроген в тялото.

Ако забележите, че цикълът ви идва по-често - на по-малко от 21 дни, или трае повече от седмица, и това се случва в 3 поредни месеца, консултирайте се с лекар.

Зацапване между два цикъла

Зацапването или лекото кървене по всяко друго време на месеца, когато не сте в цикъл, може да е сигнал на нещо притеснително. Ако се случва често и е много леко, например няколко капчици кръв, вероятно няма за какво да се тревожите и може да е просто резултат от променливи хормонални нива.

Но ако е обилно кървене, като пълна превръзка или тампон, или се случва няколко поредни месеца, звъннете на гинеколога си. Причината може да е хормонална, или да става дума за инфекция, или миома. В по-сериозните случаи зацапването може да индикира рак на матката или рак на шийката на матката. Задължително е да се прегледате възможно най-скоро.

Ако менструалния ви цикъл е воднист или белезникав

В началото на цикъла, кръвта е ярко червена, а към края започва да става кафеникава или дори черна. Колкото повече време трябва на кръвта, за да се отдели от тялото, толкова по-тъмна става, заради кислорода.

Някои промени в цвета обаче заслужават внимание. Воднистата кръв може да е смесена с вагинално течение, което се случва обикновено когато сте бременна. Нормалното зацапване по време на бременност наподобява водниста кръв.

Ако не сте бременна, но менструалната ви кръв е водниста или белезникава, дори сивкава, това може да е сигнал за инфекция. Такива инфекции има от болести, предавани по полов път. Шансът е особено голям, ако нетипичният цвят менструалната кръв е комбиниран с неприятна или силна миризма.

Ако цикълът ви изчезне

Може да звучи противоречиво, тъй като проблемите с щитовидната жлеза могат да направят цикъла ви по-обилен и по-продължителен, но едновременно с това хормоналните промени, които са резултат от проблемите на щитовидната жлеза, могат да доведат и до преустановяване на цикъла ви.

Стресът също може да наруши овулацията, което означава, че ще пропуснете един-два цикъла. Не се изненадвайте, ако мензисът ви спре след рязка загуба на тегло. Това е заради резкия спад на естроген в тялото.

По време на кърмене и преди менопауза също има хормонални промени. Те могат да доведат до нередовен и почти никакъв цикъл в продължение на месеци. Ако не сте имала менструация повече от три месеца и сте сигурна, че не сте бременна и не сте в менопауза, говорете с доктора си, за да се уверите, че няма друга причина.

Ако крампите и болките се влошат

Не е справедливо, но менструалните болки са част от всекидневието на почти 80% от жените. Защо е така? Защото матката ви всъщност представлява един голям мускул. Когато матката започне да контрахира, за да помогне на лигавицата да изхвърли неоплодената яйцеклетка, вие усещате болки.

Ако сте свикнали с менструалните болки, схванатият кръст и изтръпналия корем, съжаляваме за вас.

Ако, обаче, изведнъж започнете да изпитвате силна болка ниско долу в кръста или таза, това може да е симптом на нещо друго. Подобен е случаят с ендометриозата. При тази болест тъкан от вътрешната обвивка на матката се установява извън нея, обикновено в други органи в областта на таза (например в яйчниците, фалопиевите тръби или ректума).

Това може да доведе до проблеми, на първо място силни болки и безплодие. Ендометриозата се среща най-често при жени в репродуктивна възраст.

Ако усещате много силни болки, които ви пречат да изпълнявате всекидневните си дейности, и не се повлияват от медикаменти, или болката се появява и през друго време от месеца, уведомете доктора си. За съжаление няма категоричен тест за ендометриоза. Но ако гинекологът ви смята, че страдате от това състояние, може да ви предпише подходящи медикаменти, които да облекчат болката.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross