fbpx
Втори триместър

Кои са Бракстън-Хикс и какво искат от нас, бременните

15 юни 2020

Бракстън-Хикс контракциите са “учебна тревога”. С тях матката се подготвя за същинската част, така да се каже. Може би знаете за тях, а може и да чувате за първи път. Ето 10 неща, които е добре да имате предвид, според уебсайта Parents.

1. Започват около 20 седмица

Обикновено траят между 30 секунди и 2 минути.

2. Усещането е като болката при цикъл

Със сигурност са по-леки от реалните контракции. Коремът ви ще се стяга периодично, даже може да стане доста твърд, след което всичко ще се успокои. На първо четене изглежда малко стряскащо, но всъщност всичко си е в реда на нещата.

3. Не са регулярни

Бракстън-Хикс контракциите нямат модел, по който действат. Появяват се от време на време със съвсем различна продължителност и интервал помежду си. И тъкмо това ги отличава от другите.

4. Сексът може да ги предизвика

Сексуалната активност, особено във втория триместър, може да ги отключи. Изглежда оргазмът и простагландините в семенната течност ги стимулират. Ако това не ви притеснява - извадили сме най-добрите секс пози при бременност тук.

5. Водата помага

И по-скоро нейното пиене. Ако приемате достатъчно течности, Бракстън-Хикс не се срещат толкова често.

6. Пълният пикочен мехур е предпоставка

След като казахме, че пиенето на вода помага, не забравяйте и да я изхвърлите, така да се каже. Защото пълният пикочен мехур може да предизвика фалшивата тревога на Бракстън-Хикс контракциите.

7. Обикновено се засичат по-късно през деня

Смята се, че след като по-интензивната част на деня отмине, тогава бъдещите майки успяват да обърнат внимание на тези подготвителни контракции.

8. С второто бебе са различни

Може да започнат около 20 седмица, но най-често се появяват в последния триместър. Но ако това не ви е първо бебе, може да дойдат и по-рано и да са доста по-силни. Не е ясно защо е така.

9. Движението помага

Това е и един от начините да ги разпознаете. Ако смяната на позицията и движението помагат чувствително, вероятно не са истински контракции.

10. Те “прокарват” пътя

Смята се, че Бракстън-Хикс контракциите вършат някаква част от работата за същинските контракции като спомагат за изглаждане на шийката на матката.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross